top of page

Restplex

Kastje van Restplex

Restplex is nieuw plaatmateriaal gemaakt van restanten multiplex. Multiplex met name berken-, beuken- en populierenplex zijn goed te recyclen. Zolang je maar weet wat je doet.

De kracht van de platen multiplex zit vooral in de manier van verlijmen. de lange vezels lopen namelijk zowel in de lengte als in de breedte van de plaat. hierdoor is zo'n plaat sterker dan massief hout. Bij massief lopen de lange vezels namelijk alleen in de lengte. 

Bij restplex lopen de vezels alleen in de breedte en dikte. en waar een plaat multiplex nauwelijks werkt doet een plaat restplex dit wel. Bij het verwerken van platen restplex moet er dus een krimpvrije constructie worden gemaakt.  Op dit moment ben ik bezig met het maken van diverse meubels van restplex. Wordt vervolgd..

Afval

Berkenplex restjes.jpg

Wanneer er multiplex wordt gebruikt voor kasten of andere meubels, blijven er altijd rest stukken over. Elke goede meubelmaker probeert zijn platen zo efficiënt mogelijk te gebruiken maar je ontkomt niet aan een reststroom. De meesten zullen een deel bewaren maar de eigen opslag raakt op den duur ook vol.  Dan moet het toch naar de afvalverwerker en dan maar hopen dat het wordt verwerkt tot mdf of spaanplaat. Dit laatste wil ik uitstellen. hoe langer hout hout blijft, hoe beter. 

Rest stukken verwerken

Het afval verwerk ik door er allemaal latjes van dezelfde maat in te zagen. Hoe breder de latjes hoe dikker de plaat restplex wordt. Vervolgens verlijm ik ze tot een plaat en dit vormt dan de nieuwe basis van een meubel. Afhankelijk van de plek en het gebruik van het meubel kan ik er voor kiezen om de platen te behandelen met olie of alleen glad te schuren

Partners

De volgende stap is dat ik niet alleen mijn eigen reststroom gebruik, maar dat ik ook de afvalstroom van andere meubelmakers reduceer. Ik zou graag hun rest stukken multiplex ophalen zodat zij minder afval hebben en ik er nieuwe platen van kan maken. Heb je zelf restanten multiplex, zit je bedrijf in regio Amersfoort en zie je dit wel zitten, neem dan contact met me op: 

albert@wijkhout.nl of 0651458683

  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page